S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.
Ok

NOVINKY

arr31. 4. 2022 - Nejlepší kurzy indické kuchyně v Praze!Máte rádi indickou kuchyni a chcete se naučit techniky tradičního vaření poctivé domácí kuchyně?...

Úvod » Basmati rýže, produkty z rýže » Basmati rýže Shalamar, 2kg


        

Basmati rýže Shalamar, 2kg

skladem

 


0x
Číslo produktu: 105
Výrobce: Shalamar
naše cena:
140 Kč

Položka je dočasně vyprodána. Zboží nelze objednat.

2 KG, Basmati rýže (Basmati rice 2kg)

Basmati je nejkvalitnější odrůda rýže, pěstovaná na úpatí Himalájí v Pákistánu. Naši basmati rýži Shalamar dovážíme z Pákistánu napřímo, sami si vybíráme farmáře i sklizeň pro nejvyšší možnou kvalitu.

Skladujte v suchu a chladu. Země původu Pákistán.

Basmati rýže Shalamar Foods je pěstována v Pákistánu na místech, kde jsou pole zavlažována vodou z ledovců. Kvalita této basmati rýže je dána i způsobem sklizně. Minimálně rok a půl je uskladněna v suchu a temnu. Po tuto dobu basmati rýže vysychá a díky nízkému obsahu vody v zrnech má nejen lepší chuť, ale nelepí se, je sypká a rychlá pro přípravu.

Basmati rýže Shalamar Foods je dodávána v textilním balení se zipem a všitou nepropustnou vložkou. 

Základní recept na přípravu rýže basmati: 

Basmati rýži nejdříve propláchněte a namočte do studené vody na 25 - 30 minut. Přesný poměr je jeden díl rýže na dva díly vody. Přidejte trochu soli, olej a celý římský kmín. Případně nechte rýži čistou, bez koření. V nezakryté nádobě přiveďte k varu. Jakmile voda začne "chytat var", rýži přiklopte a vypněte sporák. Nechte takto stát 25 minut, pak zlehka prokypřete vidličkou a podávejte. Všechna voda se vstřebá, není potřeba rýži cedit. Tímto způsobem můžete basmati rýži připravit na sporáku nebo v troubě.

Koření vhodné k basmati rýži:

     Bobkový list 20g                         Hřebíček, 50g                          Kardamom černý 50g

                             

    Muškátový květ celý 50g       Muškátový oříšek celý 100g         Kurkuma mletá, turmerik 100g

                                       

Indické směsi kari koření k dochucení basmati rýže:

   Koření na rýži a pilaf, 50g          Koření na jehněčí pilaf, 65g          Koření na pilaf Biryani Masala 100g

                                                                       

Krevetové biryani

Na marinádu potřebujete: větší lžičku kurkumy, chilli podle chuti, sůl, šťáva z jednoho citronu, olej. Na masalu: olej, 3 střední cibule, 1 plechovka rajčat, česnekovo-zázvorová pasta, vrchovatá lžička kurkumy, garam masala mletá, sůl, kelímek bílého jogurtu, lžíce pískavice, čerstvý koriandr. Dále potřebujete: asi 300g krevet, miska suché rýže, šafrán a menší hrnek mléka na jeho namočení.

1) Krevety oloupejte a nechte hodinu v chladu marinovat. Rýži namočte na 30 minut v osolené vodě v poměru jeden díl suché rýže na dva díly vody. Do vody můžete přidat i pár kapek oleje.

2) Na oleji opečte jemně pokrájenou cibuli a přidejte česnekovo-zázvorovou pastu. Po pár minutách vmíchejte rajčata z plechovky (včetně omáčky) a kurkumu. Duste při nízké teplotě 10 minut. Pokud je to nutné, dolijte trochu vody.

3) Mezitím si vedle na pánvi opečte na troše ghí krevety. Stačí jim 3-4 minuty. K rajčatům přidejte jogurt, opečené krevety a vrchovatou lžičku garam masaly. Duste 5 minut a pak odstavte ze sporáku. Přidejte pískavici.

4) Rýži pomalu přiveďte k varu. Jakmile začne vařit, vypněte sporák a nechte ji přiklopenou takto stát 25 minut. Nemíchejte, ať se zrnka nerozbijí. Zapékací misku vymažte ghí a rozprostřete polovinu rýže. Rýži posypte garam masalou a dejte vrstvu krevet. Navrch rozprostřete zbylou rýži a přelijte ji šafránovým mlékem. Můžete udělat pouze třívrstvé biryani nebo udělat vrstev více – vždy však končete rýží.

5) Nejdůležitější na celém vaření je pečení tak, aby zůstalo byriani „šťavnaté“ a rýže nebyla suchá - z pekáče nesmí unikat pára, tj. poklička k hrnci musí perfektně sedět. Na to mají indičtí kuchaři úžasný trik, který mi Ilona připomněla: z mouky a vody uděláte těsto, které „nalepíte“ na horní obvod zapékací misky a pokličku k němu „přilepíte“. Biryani zapékejte půl hodiny na 180°C.

Zajímá vás víc? 

...pak by se vám mohla líbit moje netradiční indická kuchařka s autobiografickým příběhem, mými nejlepšími recepty a podrobným doporučením jak uvařit skvělé kari: Život s chutí kari - Kari s chutí života 

NEJPRODÁVANĚJŠÍ


Vytvořeno systémem www.webareal.cz

ODhlNT