Úvod » Basmati rýže, produkty z rýže » Basmati rýže Shalamar, 2kg
Položka je dočasně vyprodána. Zboží nelze objednat.
2 KG, Basmati rýže (Basmati rice 2kg)
Basmati je nejkvalitnější odrůda rýže, pěstovaná na úpatí Himalájí v Pákistánu. Naši basmati rýži Shalamar dovážíme z Pákistánu napřímo, sami si vybíráme farmáře i sklizeň pro nejvyšší možnou kvalitu.
Skladujte v suchu a chladu. Země původu Pákistán.
Basmati rýže Shalamar Foods je pěstována v Pákistánu na místech, kde jsou pole zavlažována vodou z ledovců. Kvalita této basmati rýže je dána i způsobem sklizně. Minimálně rok a půl je uskladněna v suchu a temnu. Po tuto dobu basmati rýže vysychá a díky nízkému obsahu vody v zrnech má nejen lepší chuť, ale nelepí se, je sypká a rychlá pro přípravu.
Basmati rýže Shalamar Foods je dodávána v textilním balení se zipem a všitou nepropustnou vložkou.
Základní recept na přípravu rýže basmati:
Basmati rýži nejdříve propláchněte a namočte do studené vody na 25 - 30 minut. Přesný poměr je jeden díl rýže na dva díly vody. Přidejte trochu soli, olej a celý římský kmín. Případně nechte rýži čistou, bez koření. V nezakryté nádobě přiveďte k varu. Jakmile voda začne "chytat var", rýži přiklopte a vypněte sporák. Nechte takto stát 25 minut, pak zlehka prokypřete vidličkou a podávejte. Všechna voda se vstřebá, není potřeba rýži cedit. Tímto způsobem můžete basmati rýži připravit na sporáku nebo v troubě.
Koření vhodné k basmati rýži:
Bobkový list 20g Hřebíček, 50g Kardamom černý 50g
Muškátový květ celý 50g Muškátový oříšek celý 100g Kurkuma mletá, turmerik 100g
Indické směsi kari koření k dochucení basmati rýže:
Koření na rýži a pilaf, 50g Koření na jehněčí pilaf, 65g Koření na pilaf Biryani Masala 100g
Krevetové biryani
Na marinádu potřebujete: větší lžičku kurkumy, chilli podle chuti, sůl, šťáva z jednoho citronu, olej. Na masalu: olej, 3 střední cibule, 1 plechovka rajčat, česnekovo-zázvorová pasta, vrchovatá lžička kurkumy, garam masala mletá, sůl, kelímek bílého jogurtu, lžíce pískavice, čerstvý koriandr. Dále potřebujete: asi 300g krevet, miska suché rýže, šafrán a menší hrnek mléka na jeho namočení.
1) Krevety oloupejte a nechte hodinu v chladu marinovat. Rýži namočte na 30 minut v osolené vodě v poměru jeden díl suché rýže na dva díly vody. Do vody můžete přidat i pár kapek oleje.
2) Na oleji opečte jemně pokrájenou cibuli a přidejte česnekovo-zázvorovou pastu. Po pár minutách vmíchejte rajčata z plechovky (včetně omáčky) a kurkumu. Duste při nízké teplotě 10 minut. Pokud je to nutné, dolijte trochu vody.
3) Mezitím si vedle na pánvi opečte na troše ghí krevety. Stačí jim 3-4 minuty. K rajčatům přidejte jogurt, opečené krevety a vrchovatou lžičku garam masaly. Duste 5 minut a pak odstavte ze sporáku. Přidejte pískavici.
4) Rýži pomalu přiveďte k varu. Jakmile začne vařit, vypněte sporák a nechte ji přiklopenou takto stát 25 minut. Nemíchejte, ať se zrnka nerozbijí. Zapékací misku vymažte ghí a rozprostřete polovinu rýže. Rýži posypte garam masalou a dejte vrstvu krevet. Navrch rozprostřete zbylou rýži a přelijte ji šafránovým mlékem. Můžete udělat pouze třívrstvé biryani nebo udělat vrstev více – vždy však končete rýží.
5) Nejdůležitější na celém vaření je pečení tak, aby zůstalo byriani „šťavnaté“ a rýže nebyla suchá - z pekáče nesmí unikat pára, tj. poklička k hrnci musí perfektně sedět. Na to mají indičtí kuchaři úžasný trik, který mi Ilona připomněla: z mouky a vody uděláte těsto, které „nalepíte“ na horní obvod zapékací misky a pokličku k němu „přilepíte“. Biryani zapékejte půl hodiny na 180°C.
Zajímá vás víc?
...pak by se vám mohla líbit moje netradiční indická kuchařka s autobiografickým příběhem, mými nejlepšími recepty a podrobným doporučením jak uvařit skvělé kari: Život s chutí kari - Kari s chutí života
NEJPRODÁVANĚJŠÍ