S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.

Mleté hovězí maso s bramborem – Aloo Keema Kari

07.04.2022

Mleté hovězí maso s bramborem – Aloo Keema Kari

V jednoduchosti je krása – a tohle kari jednoduché opravdu je! Potřebujete na něj čtyři hlavní ingredience – rajčata, brambory, cibuli a mleté hovězí. Od každé z nich více méně stejným dílem (a tím „dílem“ je teď myšleno množství nasypané třeba do misky nikoli gramáž), vše ochuceno a dotaženo k dokonalosti výrazným indickým kořením. A jako bonus navíc – během přípravy umažete pouze jediný hrnec. Až do něj vše postupně zamícháte, kari se uvaří a pozve vás k obědu "skoro samo“. Prostě Keema kari je ideální recept pro první slunečné dny, kdy chcete být co nejvíc venku a netrávit čas v kuchyni.

Potřebujete: 250gr mletého hovězího masa, 2 velké brambory nakrájené na menší kostky (velikost kostek je podobná jako na polévku), cca 8 cherry rajčat pokrájených na kostky nebo rajčata z plechovky, 2 malé červené cibule nasekané nahrubo, 1 lžíce pasty česnek a zázvor, 1 lžička zelené chilli pasty, 1 lžíce celého římského kmínu, 3 tobolky zeleného kardamomu, 1 lžička od každého koření (vše mleté): turmerik, koriandr, římský kmín, listy čerstvého koriandru na závěr.

Jogurtová rajta: bílý hutný jogurt, limetka, sůl, pepř a případně bylinky dle vaší volby a možností.

Jak na to: 

1) Na lehce rozpáleném oleji opečte celý římský kmín a rozmáčklé tobolky zeleného kardamomu. Přidejte pastu česnek se zázvorem. Vše stále promíchávejte, aby se pasta ani koření nepřichytili ke dnu. Přisypte cibuli a nechte ji zesklovatět (občas vše dobře promíchnout). Až cibulka zesklovatí, přidejte brambory a za stálého míchání opečte ze všech stran (ne dohněda!)

2) K bramborám a koření vmíchejte mleté maso. Maso opékejte asi 3 minuty a pak přidejte všechno mleté koření. Koření s obsahem hrnce dobře promíchejte, aby se vše spojilo. Přidejte rajčata a chilli pastu. Rajčata i cibule pustí šťávu, ale pokud je třeba, můžete přidat minimum vody. Nechte vše cca 20-30 podusit. Občas promíchejte a zkontrolujte vodu. Před závěrem ji ale nechat vyvařit. Aloo keema je bez omáčky.

Podávejte sypané čerstvým koriandrem a podle chuti přidejte jogurtovou rajtu. Ta je vhodná, zejména pokud je kari ostřejší.

Rubriky blogu

Nejlepší kurzy indické kuchyně v Praze!

Máte rádi indickou kuchyni? Chcete se naučit techniky tradičního vaření domácí kuchyně? Nebo máte raději restaurační krémová kari? Na našich kurzech Vás naučíme oboje! 

Vaříme přímo v indické restauraci. Kurz vede česká lektorka a indický šéfkuchař. Používáme autentické suroviny, domácí rodinné receptury i profesionální postupy šéfkuchaře. 

Lektoři vaří přímo s vámi. Vaření provází podrobný výklad.

Maximálně pět kurzistů zajistí individuální přístup. Menu každého kurzu můžeme upravit tak, aby vyhovovalo přáním a zaměření kurzistů (včetně vegetariánů). 

Tradiční indické stolování v příjemném prostředí luxusní indické restaurace. 

Indické kuchařky s příběhem

Rádi vaříte? Rádi čtete? Nebo snad hledáte originální dárek plný vůní a chutí indické kuchyně? Podívejte se na nabídku mých "indických kuchařek s příběhem."

Vytvořeno systémem www.webareal.cz

ZDBjN