Základem je kořeněné bramborové těstíčko, do kterého můžete spotřebovat jakoukoliv další zeleninu (cuketu, květák, zelí apod.) a sýrová náplň. Pakory servíruje s čatní, rajtami a čerstvou zeleninou. Nejlepší jsou ještě teplé, ale jako svačina na výlet do přírody určitě také přijdou vhod!
Na bramborové těsto potřebujete: čtyři střední doměkka uvařené brambory, hrnek cizrnové mouky, sůl, 1lžč ml. garam masaly, 1lžč ml. koriandru, 1lžč ml. římského kmínu, lžíci listů pískavice, 1/2lžč ml. chilli. Na náplň do pakor potřebujete sýr - ideální je domácí indický panýr, ale skvěle poslouží i balkánský sýr nebo mozarella. K ochucení sýru: prolisovaný česnek, sůl. Na těstíčko k obalení pakor: dvě kopcovité lžíce cizrnové mouky, sůl, 1/2 lžč mletého římského kmínu, 1/2 lžč mletého koriandru, lžíce listů pískavice, voda.
1) Uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte najemno do větší mísy. Přidejte všechny ingredience na bramborové těsto: cizrnovou mouku, sůl, garam masalu, koriandr, římský kmín, listy pískavice, mleté chilli. Dlaň, kterou zpracováváte těsto, potřete tenkou vrstvičkou oleje a zpracujte pružné těsto. (Cizrnová mouka perfektně drží, není proto třeba používat vajíčko.)
2) Z těsta tvořte malé kuličky. Do středu vytlačte důlek, který plňte ochuceným sýrem. Sýr nejdříve rozdrobte nebo rozsekejte najemno a promíchejte se solí a česnekem. Kuličku uzavřete a jemným tlakem zploštěte na placku. Snažte se, aby bramborové těsto nebylo v moc silné vrstvě. Čím tenší těsto se vám podaří udělat, tím lepší pakory budou.
3) Pakory před smažením obalte v těstíčku: Do misky dejte všechny ingredience na těstíčko k obalení pakor a postupně nařeďte vodou až do konzistence hustého těstíčka. Těstíčko je lepší pevnější (nemělo by z placek stékat). Placičky namáčejte v těstíčku a hned smažte ve větším množství oleje dozlatova (měly by být v oleji alespoň ze 3/4 ponořené). Výborně vám k tomu poslouží úzký vyšší rendlík, abyste ušetřili olej. V průběhu smažení pakory otáčejte. Pakory podávejte ještě teplé s mátovym a mangovým čatní a čerstvou zeleninou.