Indické biryani mám ráda, ale ne vždy je čas a nálada na přípravu složitých jídel. Tento pokrm je tedy zrychlenou verzí kuřecího biryani z mé kuchařky Život s chutí kari.
1) Na másle ghee zatáhnu pokrájené kuřecí maso. Děrovanou naběračkou vyjmu z pánve a nechám prozatím stranou. Dle potřeby doplním tuk a krátce opeču 1 indický bobkový list tamala, 4 tobolky zeleného kardamomu, 4 hřebíčky a malý kousek skořice.
2) Přidám pokrájenou velkou cibuli, nadrobno usekanou chilli a cibulku nechám zezlátnout. Vmíchám 3 stroužky prolisosvaného česneku a menší lžičku koření od každého: kurkuma, mleté chilli, garam masala. Krátce zarestuji. Vmíchám 3 lžíce bílého jogurtu, pár čerstvých mátových listů (cca 2 lžíce) a osolím dle chuti.
Do pánve vrátím maso, zastříknu trochou vody a dusím doměkka.
3) Mezitím vedle v hrnci uvařím 1 hrnek důkladně propláchnuté basmati rýže. Vodu na rýži pouze osolím a přidám trochu oleje. Žádné koření k rýži nepřidávám.
Jakmile je rýže hotová a maso měkké, vše promíchám. Zakapu citrónovou šťávou, posypu čerstvými mátovými listy a podávám s plackami čapati, kterými nabírám biryani. Můžete též doplnit kopečkem bílého jogurtu, zejména pokud je jídlo pálivější.