S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.

Dal makhani z fazolek mungo a žlutého hrachu

21.03.2022

Dal makhani z fazolek mungo a žlutého hrachu

Fantasticky jemné krémové kari z fazolek mungo a žlutého hrachu je pro svou chuťovou vyváženost jedním z nejoblíbenějších dhalů nejen v indických domácnostech ale i restauracích. Dal makhani má mnoho variant a obměň. Tento recept mám od švagrové, v jejíž rodině se dědí po generace.

Potřebujete: 1 hrnek fazole mungo, 1/4 hrnku žlutého hrachu (chana dal), 2 střední cibule pokrájené najemno, 2 - 3 střední rozsekaná rajčata nebo 1 plechovku sladkých italských rajčat, 150ml smetany, 1 vrchovatou lžičku utřeného česneku, 1 vrchovatou lžičku strouhaného zázvoru, 1 lžičku mleté kurkumy, 1/2 lžičky mletého římského kmínu, 1 lžičku mletého koriandru, 1/2 lžičky mletého chilli, 2-3 čerstvé zelené chilli papričky (nebo 2 sušené), 1/4 hrnku oleje, 2 zarovnané lžíce másla ghí, lístky čerstvého koriandru.

Postup: 

1) Oba druhy luštěnin smíchejte a nechte namočené stát alespoň 10 hodin (obvykle přes noc). Druhý den slijte. Luštěniny vařte ve dvou hrnkách čisté (nesolené!) vody s lžičkou mleté kurkumy. Po hodině zkontrolujte, zda jsou luštěniny dostatečně uvařené - to znamená, že byste je mírným tlakem měli rozmáčknout mezi prsty. Případně je vařte dál zcela doměkka.

2) Vedle ve větším hrnci rozehřejte olej a ghí, přisypte cibuli a opečte do zlato-hněda. Přidejte česnek a zázvor, římský kmín, mletý koriandr a mleté chilli. (Pokud máte sušené chilli papričky, přidejte je v závěru k opečené cibulce. Pokud máte čerstvé, přidáte je až později - viz. další postup). Vmíchejte rajčata. Přiklopte a na nízkou teplotu vyduste na tuk. Většinou to trvá zhruba 10 minut.

3) Přidejte čerstvé chilli papričky, zastříkněte trochou horké vody a na nízkou teplotu duste 2 - 3 hodiny. Kari občas promíchejte a přidejte horkou vodu. Obsah vody během dušení udržujte minimální. Kari omáčku vždy ředíme až na konci. Teprve pak do základu omáčky přidejte vařené luštěniny a kari nařeďte vodou z luštěninového vývaru - získá tím svou typickou barvu. Přidejte 150 ml smetany a dle chuti osolte. Vše ještě 10 minut povařte a na závěr posypte čerstvým koriandrem. 

Rubriky blogu

Nejlepší kurzy indické kuchyně v Praze!

Máte rádi indickou kuchyni? Chcete se naučit techniky tradičního vaření domácí kuchyně? Nebo máte raději restaurační krémová kari? Na našich kurzech Vás naučíme oboje! 

Vaříme přímo v indické restauraci. Kurz vede česká lektorka a indický šéfkuchař. Používáme autentické suroviny, domácí rodinné receptury i profesionální postupy šéfkuchaře. 

Lektoři vaří přímo s vámi. Vaření provází podrobný výklad.

Maximálně pět kurzistů zajistí individuální přístup. Menu každého kurzu můžeme upravit tak, aby vyhovovalo přáním a zaměření kurzistů (včetně vegetariánů). 

Tradiční indické stolování v příjemném prostředí luxusní indické restaurace. 

Indické kuchařky s příběhem

Rádi vaříte? Rádi čtete? Nebo snad hledáte originální dárek plný vůní a chutí indické kuchyně? Podívejte se na nabídku mých "indických kuchařek s příběhem."


Vytvořeno systémem www.webareal.cz

YTM4NWRmY2