Fantasticky jemné krémové kari z fazolek mungo a žlutého hrachu je pro svou chuťovou vyváženost jedním z nejoblíbenějších dhalů nejen v indických domácnostech ale i restauracích. Dal makhani má mnoho variant a obměň. Tento recept mám od švagrové, v jejíž rodině se dědí po generace.
Potřebujete: 1 hrnek fazole mungo, 1/4 hrnku žlutého hrachu (chana dal), 2 střední cibule pokrájené najemno, 2 - 3 střední rozsekaná rajčata nebo 1 plechovku sladkých italských rajčat, 150ml smetany, 1 vrchovatou lžičku utřeného česneku, 1 vrchovatou lžičku strouhaného zázvoru, 1 lžičku mleté kurkumy, 1/2 lžičky mletého římského kmínu, 1 lžičku mletého koriandru, 1/2 lžičky mletého chilli, 2-3 čerstvé zelené chilli papričky (nebo 2 sušené), 1/4 hrnku oleje, 2 zarovnané lžíce másla ghí, lístky čerstvého koriandru.
Postup:
1) Oba druhy luštěnin smíchejte a nechte namočené stát alespoň 10 hodin (obvykle přes noc). Druhý den slijte. Luštěniny vařte ve dvou hrnkách čisté (nesolené!) vody s lžičkou mleté kurkumy. Po hodině zkontrolujte, zda jsou luštěniny dostatečně uvařené - to znamená, že byste je mírným tlakem měli rozmáčknout mezi prsty. Případně je vařte dál zcela doměkka.
2) Vedle ve větším hrnci rozehřejte olej a ghí, přisypte cibuli a opečte do zlato-hněda. Přidejte česnek a zázvor, římský kmín, mletý koriandr a mleté chilli. (Pokud máte sušené chilli papričky, přidejte je v závěru k opečené cibulce. Pokud máte čerstvé, přidáte je až později - viz. další postup). Vmíchejte rajčata. Přiklopte a na nízkou teplotu vyduste na tuk. Většinou to trvá zhruba 10 minut.
3) Přidejte čerstvé chilli papričky, zastříkněte trochou horké vody a na nízkou teplotu duste 2 - 3 hodiny. Kari občas promíchejte a přidejte horkou vodu. Obsah vody během dušení udržujte minimální. Kari omáčku vždy ředíme až na konci. Teprve pak do základu omáčky přidejte vařené luštěniny a kari nařeďte vodou z luštěninového vývaru - získá tím svou typickou barvu. Přidejte 150 ml smetany a dle chuti osolte. Vše ještě 10 minut povařte a na závěr posypte čerstvým koriandrem.