S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.
Ok

Matar panýr (panýr s hráškem v kokosové omáčce)

27.03.2022

Matar panýr (panýr s hráškem v kokosové omáčce)

Dokřupava opečený domácí sýr panýr se zeleným hráškem v krémové omáčce z kokosového mléka se špetkou kurkumy a garam masaly… Bezmasé kari "matar panýr" je velmi jednoduché a přesto (nebo právě proto?) tak lahodné!

Na dvě vydatné (nebo 3 normální) porce potřebujete: 1 hrnek mraženého hrášku, hrst kešu ořechů , panýr ze 2L tučného mléka, 1 velká bílá cibule pokrájená najemno, 2 střední rajčata pokrájená na kostky nebo sladká rajčata z plechovky, 1 lžička zelené chilli pasty, 1 lžička mleté garam masaly, 1 vrchovatá lžička pasty česnek se zázvorem, 1 hrnek kokosového mléka, 1 lžička celého římského kmínu, 1 menší lžička cukru, cca 1 lžička kurkumy, lžička směsi koření masala tandúri, sůl, olej.

Postup: 1) Na rozpáleném oleji opečte celý římský kmín. Jakmile se koření krásně rozvoní, přimíchejte pastu česnek se zázvorem, krátce opečte a vmíchejte cibuli a chilli pastu (pokud dáváte). Až cibulka zesklovatí, přisypte kešu ořechy a rajčata. Přiejte koření kurkumu, sůl a garam masalu. Vše pomalu zakryté duste 30 minut. Můžete přidat malé množství vody, ale před koncem varu ji nechte z větší části vyvařit.

2) Vše rozmixujte ponorným mixérem. Vzniklá pasta musí být úplně jemná (bez „krupičky“ z kešu ořechů). Přidejte kokosové mléko a cukr. Promíchejte, podle potřeby opět přidejte malé množství vody a duste dalších 30 minut, aby se všechny chutě dokonale propojily.

3) Vedle v pánvi rozehřejte olej na střední teplotu. Kostky panýru lehce obalte ve směsi koření na grilování Masala tandúri. Panýr krátce opečte ze všech stran. Vyjměte děrovanou lžící a přendejte na papírovou utěrku, aby se odsál přebytečný tuk. Do stejného oleje nasypte mražený hrášek, za stálého promíchávání opékejte 1-2 minutky.
Opečený panýr i hrášek nasypte do hotové kari omáčky. Na závěr můžete kari vylepšit čerstvým koriandrem. Podávejte s plackami a basmati rýží
.

Pár tipů na závěr:

Jak si jednoduše ze dvou ingrediencí připravit domácí indický sýr panýr se dovzíte ZDE.

Na uvedený recept jsem použila 2 litry mléka. Z něho by mělo vzniknout cca 330g panýru. Pokud by panýr vážil víc je to tím, že je špatně vyždímaný. Během přípravy a vaření se bude drolit a rozpadat.

1 rajče jsem v receptu nahradila 5 malými cherry rajčátky pro lepší a sladší chuť

V receptu uvádím lžičku chilli pasty, která do něj patří, ale žádné chilli jsem tentokrát nedávala, protože jídlo bylo i pro malé dítě. Toto je právě jeden z těch receptů, které si opravdu oblíbíte, pokud se indické kuchyně nechcete vzdát, ale chilli z nějakého důvodu nemůžete použít. I bez chilli je toto kari vynikající.

Sýr ani mražený hrášek nemusíte samostatně opékat na oleji. Stačí je prostě vmíchat do kari a společně prohřát. Ušetříte tím několik kalorií navíc a zároveň ochudíte chuťové pohárky - volba je na vás... :-)

Rubriky blogu

Nejlepší kurzy indické kuchyně v Praze!

Máte rádi indickou kuchyni? Chcete se naučit techniky tradičního vaření domácí kuchyně? Nebo máte raději restaurační krémová kari? Na našich kurzech Vás naučíme oboje! 

Vaříme přímo v indické restauraci. Kurz vede česká lektorka a indický šéfkuchař. Používáme autentické suroviny, domácí rodinné receptury i profesionální postupy šéfkuchaře. 

Lektoři vaří přímo s vámi. Vaření provází podrobný výklad.

Maximálně pět kurzistů zajistí individuální přístup. Menu každého kurzu můžeme upravit tak, aby vyhovovalo přáním a zaměření kurzistů (včetně vegetariánů). 

Tradiční indické stolování v příjemném prostředí luxusní indické restaurace. 

Indické kuchařky s příběhem

Rádi vaříte? Rádi čtete? Nebo snad hledáte originální dárek plný vůní a chutí indické kuchyně? Podívejte se na nabídku mých "indických kuchařek s příběhem."


Vytvořeno systémem www.webareal.cz

YTEwMjJiY2