S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.

Rajčatovo-čočková polévka se zeleninovými placičkami tikki

08.04.2022

Rajčatovo-čočková polévka se zeleninovými placičkami tikki

Na polévku: půl hrnku žlutého hrachu chana dal, 5 středních rajčat nebo 1 celá konzerva, 1 vrchovatá lžička směsi utřeného česneku se zázvorem, 1 lžička zelené chilli pasty, ½ lžičky kurkumy, sůl, sladká smetana, olej. Na závěrečné dochucení: olej, 1 lžička asafoetidy, 1 lžička celého římského kmínu, čerstvé pokrájené chilli papričky, čerstvý koriandr nebo libeček.

Postup: 

1) Žlutý hrách na několik hodin namočte. Pak slijte a propláchněte pod tekoucí vodou. V čisté nesolené vodě vařte téměř doměkka (cca 2 hodiny). Na oleji krátce opečte utřený česnek se zázvorem a lžičku zelené chilli pasty. Rychle promíchávejte a přisypte kurkumu. Přidejte na kostky pokrájená rajčata, vařený hrách a dolijte cca ¾ litru vody nebo zeleninového vývaru. (Bohužel jsem zvyklá vařit „podle oka“, takže množství vody mi tu lehce hapruje nebo upřímně nevím, kolik jsem jí přidávala. Budiž vám vodítkem, že výsledná polévka má mít více vodovou konzistenci a není tak hutná jako klasické tomatové polévky). Osolte a vařte na střední stupeň 30 minut.

2) Polévku rozmixujte dohladka a zjemněte sladkou smetanou. Promíchejte a přiveďte znova k varu. Vedle na pánvi rozpalte olej a rychle opečte čerstvé na tenká kolečka pokrájené chilli papričky (množství dle chuti a odvahy), lžičku celého římského kmínu a lžičku asafoetidy. Celý obsah pánve (včetně oleje) pak nalijte do polévky. Pozor!! Polévka musí v tu chvíli vařit, nesmí být zchladlá, jinak si můžete přivodit popáleniny!! Polévku podávejte se zeleninovými placičkami posypanou čerstvými bylinkami.

Na zeleninové placičky potřebujete: tři vařené brambory a cca poloviční množství vařeného květáku, ¼ lžičky turmeriku, ½ lžičky mletého římského kmínu, ½ lžičky koriandru, sůl, cizrnová mouka, rýžová mouka, olej.

Postup: Brambory a květák lehce promačkejte vidličkou, přidejte všechno koření, sůl a pokud je třeba, zahustěte kombinací rýžové a cizrnové mouky. Z těstíčka tvarujte placky, které opékejte dozlatova po obou stranách v rozpáleném oleji. Placičky podávejte jako přílohu k polévce.
Polévka se zeleninovými placičkami je poměrně syté jídlo, takže pokud ji podáváte v rámci předkrmu, stačí opravdu jen malá porce. Místo placek můžete tvarovat malé kuličky (máte-li čas a nezbytnou trpělivost), které opečte ze všech stran a napichujte podobně jako krevety na bambusové jehly.

Rubriky blogu

Nejlepší kurzy indické kuchyně v Praze!

Máte rádi indickou kuchyni? Chcete se naučit techniky tradičního vaření domácí kuchyně? Nebo máte raději restaurační krémová kari? Na našich kurzech Vás naučíme oboje! 

Vaříme přímo v indické restauraci. Kurz vede česká lektorka a indický šéfkuchař. Používáme autentické suroviny, domácí rodinné receptury i profesionální postupy šéfkuchaře. 

Lektoři vaří přímo s vámi. Vaření provází podrobný výklad.

Maximálně pět kurzistů zajistí individuální přístup. Menu každého kurzu můžeme upravit tak, aby vyhovovalo přáním a zaměření kurzistů (včetně vegetariánů). 

Tradiční indické stolování v příjemném prostředí luxusní indické restaurace. 

Indické kuchařky s příběhem

Rádi vaříte? Rádi čtete? Nebo snad hledáte originální dárek plný vůní a chutí indické kuchyně? Podívejte se na nabídku mých "indických kuchařek s příběhem."

Vytvořeno systémem www.webareal.cz

MzFkZmE5O